OTS servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo

VUČIĆ DANAS URUČUJE ODLIKOVANjA POVODOM SRETENjA

 

BEOGRAD, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, povodom Dana državnosti - Sretenja, odlikovati zaslužne pojedince i institucije.

 

Vučić će odlikovanja uručiti u 13.00 časova, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Uoči Sretenja, danas u 13.00 časova, biće priređen egzercir Garde Vojske Srbije na Trgu Republike u Beogradu i defile do Vojnog muzeja na Kalemegdanu
kojem će prisustvovati ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Biće izvedena i počasna artiljerijska paljba u 16.00 časova u Beogradu na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Počasnoj paljbi u Beogradu prisustvovaće, osim Vulina, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, u Nišu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Centralno obilježavanje Sretenja - Dana državnosti Srbije planirano je za sutra u Orašcu, a manifestaciji će prisustvovati i Vučić.

Centralna državna ceremonija počinje u 11.00 časova, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Dan državnosti - Sretenje, obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. usvojen prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.