ОТС сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво

ОРКЕСТАР ГАРДЕ ИЗВЕО ПРОМЕНАДНИ ДЕФИЛЕ УЛИЦАМА БЕОГРАДА

 

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Оркестар Гарде Војске Србије извео је данас поводом Сретења - Дана државности Србије променадни дефиле у Београду, од Трга Републике и Кнез Михаилове улице до Војног музеја на Калемегдану.

 

Почасна артиљеријска паљба изведена је истовремено у Београду са Савске терасе на Калемегдану, у Нишу са Нишке тврђаве и у Новом Саду са Петроварадинске тврђаве.

Почасној паљби у Београду присуствовали су министар одбране Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Одавање војних почасти и полагање вијенца делегације Министарства одбране и Војске Србије организовано је у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, код Тополе.

Централна државна церемонија прославе Сретења - Дана државности Србије, биће одржана сутра у Орашцу са почетком у 11.00 часова.

Министар Вулин, као изасланик предсједника Србије, сутра ће положити вијенац код Споменика незнаном јунаку на Авали, у 8.00 часова у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића.

Војни музеј у Београду биће отворен сутра и у петак, 16. фебруара, од 10.00 до 18.00 часова, за бесплатан обилазак изложбене поставке.

Дан државности Србије прославља се као знак сјећања на Сретење 1804. године када је подигнут Први српски устанак и почело ослобођење од Турака и исти датум 1835. године, када је донесен први модерни устав Србије.

Прослава Дана државности Србије, празновањем Сретења, 15. фебруара, обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.