ОТС сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика

ПРОБЛЕМ ЈЕ ПОЛИТИЧКИ УТИЦАЈ НА РАД ПРАВОСУЂА

 

САРАЈЕВО, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да већина људи у правосудним структурама у БиХ жели да свој посао ради по најбољем могућем професионалном стандарду, али да је проблем у томе што се над њима настоји извршити политички или неки други утицај.

 

"За било кога, било гдје у свијету, тешко је радити свој посао ако му се други петљају и говоре како да раде", рекао је Вигемарк за "Дневни аваз".

Он је оцијенио да је погрешно критиковати само правосуђе, јер је оно само симптом ширег проблема, а то је политички утицај који је презаситио све.

"У стратегији /за борбу против организованог криминала/ користи се термин `state capture` који значи да различити интереси, пословни, политички и други контролишу или су заробили државу. И сви то знамо", напоменуо је Вигемарк.

У Стратегији /за борбу против организованог криминала/, додао је он, имате потребу да се успоставе специјални истражни тимови.

"Ако мислите искоријенити корупцију, погледајте примјер Италије. Они су морали имати специјално тужилаштво, тужиоци су имали јаку полицијску заштиту, неки су главом платили обрачун с мафијом...чини ми се да вама треба нешто слично. Тужиоци са снажним овлаштењима `ако немају зуба, не могу ни гристи`, не могу радити свој посао", рекао је Вигемарк.

Он се залаже и за то да се именовања на позиције, првенствено, раде на основу способности, уважавајући и интерес адекватне националне заступљености.

Иако је Стратегија схваћена као много интензивнији и дубљи ангажман институција ЕУ, првенствено Европске комисије у реформе и процесе на Балкану, Вигемарк истиче да то не значи интервенционизам.

"Нисмо ми ОХР. Нећемо ми говорити `морате се ријешити тог и тог човјека`. У крајњем случају, појединац није битан. Битан је систем", напоменуо је он.

Упитан о могућем праћењу рада судова и неких конкретних судских поступака "високог нивоа", Вигемарк каже да није немогуће да се деси да представници ЕУ, на позив самог суда или власти, прате те случајеве.