ОТС сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво

ПУЗИГАЋА: НАСТАВАК КРШЕЊА ОСНОВНИХ ЉУДСКИХ ПРАВА

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представници Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ у отвореном писмо министру иностраних послова Србије Ивици Дачићу указују на кршење основних људских права избјеглих Срба у Хрватској којима су бесправно одузета права на поврат њихове имовине, те станарска, пензиона и радна права у тој земљи.

 

Предсједник Удружења Никола Пузигаћа рекао је Срни да је у Хрватској на незаконит и дискриминаторски начин за око 50.000 српских породица одузето станарско право.

"У Хрватској је без икаквог разлога и повода минирањем и паљењем уништено више од 40.000 српских кућа и окућница, док за око 15.000 предратних пензионера никада није исплаћена накнада за обустављање исплате пензија", истакао је Пузигаћа.

Он је рекао да Хрватска није измирила потраживања за више од 10.000 српских пријератних девизних штедиша код Југобанке - главне филијале Загреб, Ријека и Сплит, чије се укупно потраживање прикрива као државна тајна.

Према његовим ријечима, Хрватска није признала право на учешће у приватизацији државних предузећа за више од 200.000 Срба који су имали право на приход у поступку приватизације по основу текућег и минулог рада.

Пузигаћа наводи да Хрватска није признала права за више од 5.000 људи који су користили разне видове новчаних примања по основу социјалног осигурања, инвалиднине, инвалидски додаци, накнаде личног дохотка по основу инвалидитета и борачки додаци.

Он је рекао да је у Хрватској за више од 20.000 Срба за њихову имовину у просјеку исплаћивано или давано свега 30 одсто реалне вриједности имовине, било да је купац била Хрватска директно или је вршена замјена некретнина.

Пузигаћа додаје да је Удружење замолило Дачића, да у складу са расположивим временом и обавезама прими делегацију Удружења која ће га поближе упознати са овом проблематиком.